Creation a jejich školka

Creation a jejich školka

Nedaleko vinařství Creation se nachází prostory sloužící jako jesle, mateřská školka a odpolední centrum pro školáky. Díky tomuto centru mají děti místo, kde mohou trávit volný čas po vyučování, vypracovat s pomocí lektorů domácí úkoly a společně s ostatními dětmi si hrát než rodiče přijdou z práce. Centrum navštěvují děti rolníků a dalších manuálně pracujících obyvatel údolí Henmmel en Arde, přičemž velká část rodičů nemá dostatečné vzdělání k tomu, aby mohli dětem poradit s domácími úkoly a pomoci pochopit nově probíranou látku. Díky vřelému prostředí centra, kde děti kromě programu čeká každý den i vydatné jídlo, se mnoha dětem z údolí podařilo změnit svůj život a získat vzdělání a práci, o níž jako malé snily.

Před nedlouhou dobou hrozil tomuto léta fungujícímu centru zánik kvůli náhlému úbytku dětí. O toto se začala zajímat Carolyn z vinařství Creation, a to nejen proto, že centrum navštěvují děti některých jejích zaměstnanců. Brzy zjistila, že problém tkví ve změnách tras, jimiž se rodiče dostávají do práce, a které nově nevedou kolem dětského centra. Díky Carolyn a její iniciativě se podařilo získat školní autobus, který každé ráno vyzvedává malé děti a jejich učitelky ve vesnici, odveze je do krásného údolí, kde školka sídlí, a po skončení vyučování k nim následně přiveze i žáky základní školy. Večer jsou pak všechny děti dopraveny zpět k rodičům. Díky autobusu celé centrum opět ožilo a okamžitě se zaplnilo. Carolyn však autobusem rozhodně neskončila a všemi silami se snaží podpořit soběstačnost školky. Nově tak děti ve školce mají slepice a od nich čerstvá vajíčka a pracuje se na dokončení zeleninové a bylinkové zahrádky.

V březnu 2017 jsme školku navštívily a byly jsme nadšené z toho, jak krásně funguje, a že se jedná o projekt, který má skutečně smysl. Rodiče mají možnost pracovat, aniž by se museli strachovat, co jejich děti právě vyvádějí a jestli se jim něco nestalo. V Jižní Africe neexistuje stejný systém placené rodičovské dovolené, který známe z Čech, a většina jeslí je soukromá, což si mnozí rodiče nemohou dovolit. Pro žáky základní školy je pak velmi přínosná pomoc s domácími úkoly a podnětné prostředí nabízející knihovnu, hudební nástroje, zájmové kroužky a spoustu dalších aktivit.

Více o projektu, pod které dětské centrum spadá, se dozvíte na webových stránkách, kde je případně také možné podpořit projekt jako takový nebo jeho jednotlivé programy.


Kontakty



Morava a Slezsko:

Lucie Detko

+420 734 304 324

lucie.detko@gmail.com

Čechy & Kavárny a restaurace:

Klára Popovová-Dvořáková

+420 607 822 558

klara@holz.cz

Vína můžeme dovážet a dodávat díky přízni a trpělivosti společnosti H&V:

Herrmann & Vogel spol. s r.o.

Dědinská 29, 161 00 Praha 6

IČ: 45277192, DIČ: CZ45277192