Haute Cabriere

Haute Cabriere

Domov Cap Classique
Vinařství Haute Cabriere se specializuje zejména na Cap Classique, sekt připravovaný klasickou metodou známou ze Champagne. Velkou oblibu si však získala i tichá vína. Obecně se jedná o velmi populární vinařství soustředící se především na lokální trh, o čemž svědčí i to, že více než 90 % produkce se prodá přímo v Jižní Africe.

 

Příběh vinařství

V 19. století připlula rodina sládka Martissena z německého Hamburku do Kapského města, obě jejich děti, Ernst i Julia, si v nové vlasti našly partnery a začátkem 20. století jim sládek uspořádal v Kapském městě svatby. Rodinné jméno, stejně jako profese děděná z otce na syna, se však brzy staly minulostí - Ernst i Julia měli celkem čtyři dcery, ale žádného syna, který by v rodinné tradici pokračoval.

Juliina dcera, umělecky nadaná Theodora, které její přátelé neřekli jinak než Dolly, se rozhodla poznat vlast svých předků a vystudovala v Drážďanech umění. Po studiích se však Dolly vrátila zpět do Kapského města, kde zakrátko potkala i svého budoucího manžela Achima von Arnim. Achim se narodil roku 1898 ve Štětíně, který byl tehdy součástí Pruska. Po skončení první světové války se mladý voják vypravil do Jižní Afriky, kde začal nový život jako obchodník a ve třicátých letech minulého století tam poznal krásnou Dolly. Poklidný život i plány na založení rodiny však páru překazila druhá světová válka. Jižní Afrika, stojící na straně Velké Británie, přistoupila k zatýkání mužů německého původu, kteří žili na jejím území, což se týkalo i Achima. Jediný syn Dolly a Achima, Achim junior, se tak narodil až po skončení války. Jeho milovaný otec zemřel, když bylo chlapci 13 let.

Velký vliv na syna a jeho budoucí směřování tak získala Dolly, která v té době pracovala jako lektorka ve škole vaření Silwood Kitchen a seznámila syna s významem vína a champagne v gastronomii. Čestný prezident školy Andre Simon, Francouz a specialista na champagne, se stal pro mladého Achima velkou inspirací. Po maturitě a povinné vojenské službě nastoupil Achim do tříletého učení k jednomu z německých vinařů působících v oblasti Kapska. S výučním listem se pak roku 1967 vypravil do Evropy, kde v Geisenheim am Rhein absolvoval čtyřleté inženýrské studium. Během svého pobytu v Německu a Francii se seznámil s Hildegardou, s níž se ihned po dokončení studia oženil. Jeho mladá manželka pocházela z vinařské rodiny působící v oblasti Mosel a původně plánovala, že se stane učitelkou a vinařskou kapitolu svého života jednou provždy uzavře.

Roku 1971 se manželé přestěhovali do Jižní Afriky, kde Achim začal pracovat ve vinařství a Hildegard dokončila své univerzitní studium. Vrcholem Achimovy kariéry bylo 10 let počínajících sklizní 1978, během nichž působil ve vinařství Boschendal a významnou měrou se podílel na tom, že vína Boschendal začala být vnímána jako dědictví Hugenotské vinařské tradice u údolí Franschhoek.

Roku 1982 založil Achim ve Franschhoeku své vlastní, poměrně malé vinařství Cabriere, které dostalo název podle 20 hektarového pozemku, na němž se nacházelo. Konečně tak dostal možnost uskutečnit svůj sen o sektu z vlastních hroznů vyráběném klasickou metodou. Vysadil odrůdy Chardonnay a Pinot Noir a někdejší kravín přebudoval na vinný sklep. Jméno Cabriere je odvozeno od Cabrieres, dodnes existující vesnice v jižní Francii, z níž uprchl hugenot Pierre Jourdan, který v prosinci roku 1694 získal v údolí Franchhoek půdu, již o tři století později koupil Achim van Arnim. Pierre Jourdan tehdy pojmenovat svůj nový domov v Jižní Africe po své rodné vesnici a Achim, držící se tradice, že Champagne nese název zakladatele vinařství, dal svému sektu jméno Pierre Jourdan. Jednalo se o první sekt v Kapsku sestávající z klasických odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Jak Achim každému z hostů a zákazníků vysvětloval, kvalita vína začíná na vinici – slunce, půda, réva a člověk jsou základem kvality.   

Photos


Kontakty



Morava a Slezsko:

Lucie Detko

+420 734 304 324

lucie.detko@gmail.com

Čechy & Kavárny a restaurace:

Klára Popovová-Dvořáková

+420 607 822 558

klara@holz.cz

Vína můžeme dovážet a dodávat díky přízni a trpělivosti společnosti H&V:

Herrmann & Vogel spol. s r.o.

Dědinská 29, 161 00 Praha 6

IČ: 45277192, DIČ: CZ45277192